Wettelijk Kader van Kortingen en Promoties voor Ondernemers in België
1. Verplichting tot Transparantie
Elke prijsvermindering dient duidelijk en correct te zijn voor de consument. Dit omvat de verplichting om zowel de oorspronkelijke als de verlaagde prijs te vermelden. Voorts is het sinds 2022 verplicht de laagste prijs van de afgelopen 30 dagen als referentieprijs te gebruiken bij het aanbieden van kortingen. U mag derhalve niet eerst prijzen verhogen om vervolgens een schijnkorting te bieden.
2. Regels tijdens Sperperiodes
Er zijn twee duidelijk gedefinieerde sperperiodes in België: 1 juni tot en met 30 juni en 3 december tot en met 2 januari, die voorafgaan aan de respectieve zomersolden en wintersolden. Gedurende deze periodes is het niet toegestaan om prijsverminderingen actief te promoten binnen de kleding-, schoenen-, en lederwarensector. Het verkopen tegen gereduceerde prijzen is toegestaan zolang deze kortingen niet expliciet worden geadverteerd. Koppelverkoop is wel toegestaan.
3. Soldenperiodes: Wettelijke Context
De door de wet vastgestelde soldenperiodes starten op 3 januari en 1 juli en duren telkens een maand. Gedurende deze periode mag u reclame maken voor kortingen, mits deze correct en eerlijk worden berekend overeenkomstig de vastgestelde regelgeving.
4. Uitzonderingen voor Uitverkoop
Om buiten de soldenperiode uitzonderlijk lage prijzen aan te bieden, dient er sprake te zijn van een uitverkoop, zoals bij bedrijfsbeëindiging, verhuizing of het volledig opruimen van een collectie. Er dienen specifieke voorwaarden te worden nageleefd en soms is er een meldingsplicht.
5. Toepasselijkheid voor Online en Offline Verkoop
De regels inzake kortingen zijn van toepassing ongeacht of het aanbod in een fysieke winkel dan wel online geschiedt. Correcte prijscommunicatie is ook verplicht in digitale kanalen zoals nieuwsbrieven en sociale media.
6. Sancties bij Niet-naleving
Bij overtredingen van de geldende regelgeving riskeert u een waarschuwing of een significante boete door de FOD Economie. Deze boetes kunnen oplopen tot duizenden euro's. Juridische naleving is zodoende niet enkel klantgericht, maar ook prudent vanuit een risicobeheersingsperspectief.
Kortingen fungeren als een krachtig commercieel instrument, mits correct toegepast. Het is raadzaam om uzelf grondig te informeren over de geldende regelgeving of advies in te winnen bij uw sectororganisatie. Zodoende borgt u zowel commercieel als juridisch evenwicht.