Uitbreiding inhoudingsplicht uitgesteld naar 2026

Inhoudingsplicht: definitie


Een opdrachtgever of (onder)aannemer die activiteiten uitvoert (of laat uitvoeren) in onroerende staat, zoals bouwactiviteiten of schoonmaken, moet vóór het betalen van de facturen altijd nagaan of zijn (onder)aannemers fiscale en/of sociale schulden hebben. Wanneer er schulden zijn, zal hij namelijk niet de hele factuur mogen betalen. Hij zal dan een deel van het bedrag moeten inhouden en rechtstreeks doorstorten naar de overheid. Dit wordt ook wel inhoudingsplicht genoemd.

Ter verduidelijking: een opdrachtgever is iedereen die de opdracht geeft om tegen een prijs werken uit te voeren of te laten uitvoeren.

Wat zijn uw verplichtingen?


Als u de inhoudingsplicht niet toepast, kunt u mee aansprakelijk gesteld worden voor de schulden van uw (onder)aannemer en eventuele boetes krijgen.


Bij fiscale schulden


Merkt u dat de (onder)aannemer fiscale schulden heeft? Dan moet u 15% van het bedrag dat u hem verschuldigd bent (exclusief btw) inhouden en doorstorten naar de FOD Financiën.

Bij sociale schulden


Heeft de (onder)aannemer sociale schulden? Dit zijn schulden bij de RSZ voor werknemers. Dan moet u 35% van het bedrag dat u hem verschuldigd bent (exclusief btw) inhouden en doorstorten naar de RSZ.

Bij schulden sociale bijdragen als zelfstandige


In 2026 breidt de inhoudingsplicht uit naar de sociale bijdragen die de (onder)aannemer moet betalen. Als een (onder)aannemer onbetaalde sociale bijdragen heeft van meer dan 2.500 euro, dan moet u als professionele opdrachtgever of als aannemer 15% van de openstaande facturen inhouden en doorstorten aan het Rijkinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Deze inhoudingsplicht is van toepassing op werken in onroerende staat, in de vleessector en bij bewakings- en toezichtdiensten. Sluit u een contract met een partij die actief is in een van deze sectoren, dan is er dus mogelijk een inhoudingsplicht als opdrachtgever.

Uitstel tot 2026


Normaal gezien ging deze uitbreiding van start vanaf 1 juli 2024. De maatregel wordt echter uitgesteld tot het register van werkende vennoten en helpers volledig uitgerold is.

Gelden er uitzonderingen op deze maatregel?


Ja, in bepaalde situaties is deze inhoudingsplicht voor de sociale bijdragen niet van toepassing:

voor particuliere opdrachtgevers;

wanneer de betalingstermijn voor de sociale bijdragen nog niet vervallen is;

wanneer er een afbetalingsplan werd opgemaakt dat correct wordt nageleefd;

als er ook RSZ-schulden of fiscale schulden zijn.

Sanctie bij niet-naleving


Leeft u de inhoudingsverplichting niet na? Dan kunt u mee worden aangesproken voor de openstaande schulden van uw (onder)aannemer. Bovendien zijn ook nog boetes mogelijk.