Tijd winnen in uw bedrijf? 3 waardevolle tips

1. Prioriteer met de 80/20-regel

De 80/20-regel, ook wel het Pareto-principe genoemd, stelt dat 80% van de resultaten voortkomt uit 20% van de inspanningen. Dit betekent dat je je moet concentreren op de taken die het meeste effect hebben op de groei van je bedrijf. Door dagelijks te bepalen welke taken de hoogste prioriteit hebben, werk je efficiënter en bereik je sneller je doelen.


2. Automatiseer waar mogelijk

Veel dagelijkse taken, zoals boekhouding, voorraadbeheer of het inplannen van afspraken, kunnen worden geautomatiseerd. Het gebruik van software om repetitieve processen te automatiseren bespaart niet alleen tijd, maar minimaliseert ook de kans op menselijke fouten. Denk aan CRM-systemen om klantrelaties te beheren of boekhoudsoftware voor je financiële administratie.


3. Leer delegeren

Als ondernemer is het verleidelijk om alles zelf te doen, maar dat is niet altijd de meest productieve aanpak. Leer taken te delegeren aan medewerkers of externe partners. Focus zelf op de strategische aspecten van je bedrijf en laat anderen de operationele details afhandelen.

Door slim om te gaan met tijd, kun je de efficiëntie van je kmo verhogen en je focus verleggen naar wat echt belangrijk is: de groei en het succes van je onderneming.