Helft van Belgische jongeren wil eigen zaak opstarten

Deze trend is ook te zien bij Xerius, het grootste ondernemingsloket voor zelfstandigen in ons land. Het zijn de starters tot 25 jaar die de laatste vier jaar het meest in aantal zijn toegenomen (+8%).

Ook student-zelfstandigen horen daarbij. Van alle student-zelfstandigen die sinds 2017 bij Xerius gestart zijn, is een kwart (24%) in 2024 actief als zelfstandige in hoofd- of bijberoep. Bijna één op drie (29%) is nog altijd actief als student-zelfstandige.

Vanaf 25 jaar valt de hoge bereidheid tot ondernemen terug: bij de 25 tot 34-jarigen gaat het nog om een kwart (25%). Tussen 35 en 49 jaar wil één op vijf Belgen (20%) graag een eigen zaak starten. Na 50 jaar valt de ondernemerszin terug tot 8% (en minder). Volgens de bevraging van SD Worx wil gemiddeld één op vijf Belgen (19%) een eigen zaak starten, al dan niet in bijberoep.

Uit de jaarlijkse barometer van SD Worx blijkt ook dat slechts een kleine groep jongeren (6%) de stap zet naar effectief ondernemerschap. Deze kloof tussen intentie en actie kan te maken hebben met een gebrek aan kennis of begeleiding. Om deze kloof te dichten, pleit SD Worx voor een betere ondersteuning vanuit het onderwijs en een meer ondernemende mindset bij jongeren. Ook een sterk netwerk van opinion leaders en rolmodellen kan jongeren inspireren en informeren over hoe het is om ondernemer te zijn.

Bron: SD Worx 2024