Cash is king! Hoe kan facturatiesoftware je cashflow verbeteren?

Een gezonde cashflow is van vitaal belang voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector. Het verbeteren van die geldstroom begint met een slim facturatieproces. Dankzij het gebruik van facturatiesoftware pak je dit proces efficiënt aan. Waarom is cashflow zo belangrijk? En welke voordelen biedt facturatiesoftware?

Het belang van een gezonde cashflow

Elke CFO of boekhouder zal het je bevestigen: cash is king! Een financieel gezonde onderneming heeft voldoende geld in de kassa op het moment dat je het als ondernemer nodig hebt, bijvoorbeeld om rekeningen te betalen, het loon van werknemers uit te betalen en investeringen te doen.

Waarom is een gezonde cashflow zo belangrijk voor een bedrijf? Het zorgt ervoor dat je:

  • rekeningen van leveranciers tijdig betaalt, waardoor je eventuele verwijlintresten, boetes en ontevreden leveranciers vermijdt
  • lonen van werknemers op tijd kunt uitbetalen, wat uiteraard essentieel is om hun motivatie en betrokkenheid op peil te houden
  • kunt investeren in groeiprojecten voor jouw onderneming, met onder meer de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten of het verkennen van nieuwe afzetmarkten
  • voldoende financiële buffers kunt aanleggen voor onvoorziene omstandigheden: tijdens de voorbije coronacrisis bleek een gezonde cashflow voor heel wat bedrijven cruciaal om het hoofd boven water te houden
  • het vertrouwen van nieuwe investeerders te winnen, wat opnieuw tal van mogelijkheden creëert om jouw zaak te laten groeien.

Maak werk van slim facturatieproces

Om voldoende geld in de kassa te krijgen, moet je ervoor zorgen dat het facturatieproces in jouw bedrijf op punt staat. Zijn er bottlenecks - of stel je factureren om een of andere reden voortdurend uit - dan kom je vroeg of laat in de problemen. Door je facturatieproces te verbeteren zorg je ervoor dat er geld in de kassa zit op het moment dat je het nodig hebt.

Door over te stappen naar een digitaal facturatieproces, slaag je er vaak in om sneller, efficiënter en foutloos te factureren. Een investering in slimme facturatiesoftware betaalt zich dubbel en dik terug. Hoe zorgt dergelijke software voor een betere cashflow?

De voordelen van facturatiesoftware

Facturatiesoftware kan op verschillende manieren de cashflow van jouw bedrijf verbeteren:

  • Snellere betalingen: facturatiesoftware kan je helpen om sneller betaald te worden, via het versturen van automatische herinneringen aan klanten voor openstaande facturen, en door eenvoudigere betalingsmethoden aan te bieden.
  • Minder risico op fouten: via facturatiesoftware verminder je het risico op fouten bij het opstellen van facturen en betalingsgegevens, waardoor het aantal betwiste betalingen afneemt en je sneller betaald wordt.
  • Een betere financiële planning: je kan makkelijker bijhouden welke facturen openstaan en wanneer deze betaald moeten worden. Dit helpt je bij het plannen van cashflow en het voorkomen van onverwachte uitgaven.
  • Een doeltreffende rapportering: facturatiesoftware helpt je bij het maken van rapporteringen en analyses van je facturen en betalingen. Zo verzamel je waardevolle info voor het identificeren van patronen en trends in betalingen, waardoor je betere beslissingen kunt nemen over toekomstige uitgaven.