Technische profielen gezocht? 6 tips voor een doeltreffend hr-beleid

Onderhoudsmecanicien, elektricien, werfleider of monteur? Het tekort aan technisch geschoolde profielen is nijpend. En dat voelen de service- en installatiebedrijven, die het steeds moeilijker hebben om geschikt personeel te vinden. Een degelijke aanwervingsstrategie is een must om de juiste mensen te vinden, maar hoe zorgt u ervoor dat uw werknemers gelukkig blijven? Dit artikel geeft u enkele tips.

De lijst van knelpuntberoepen van de VDAB bevestigt het tekort aan technische profielen. En ook een enquête van Techlink, de federatie van service- en installatiebedrijven, laat er geen twijfel over bestaan: 90 procent van de bedrijven in de sector hebben moeite om de juiste medewerkers te vinden en te behouden.


Loondienst vs zelfstandig

De meeste gehoorde reden waarom technische profielen hun werkgever vaarwel zeggen, is om zelfstandige te worden. Dat blijkt zo te zijn in maar liefst 55 procent van de gevallen. Dankzij deeleconomieplatformen als Listminut en social media is het vandaag ook eenvoudiger dan ooit voor beginnende technische profielen om hun doelgroep aan te spreken. Een zelfstandig statuut is dus erg aanlokkelijk.


Succesfactoren van retentiemanagement voor service- en installatiebedrijven

Hoe kunnen werkgevers deze beweging counteren en ervoor zorgen dat hun personeel trouw blijft? Volgens een onderzoek van Techlink zijn de volgende zaken bepalend bij de keuze van een werkgever:


  • de werkomgeving (69%)

  • het imago van het bedrijf (68%)

  • het salaris (56%)

  • flexibele arbeidstijden (42%)

  • de verantwoordelijkheden (30%)


Daarom de volgende tips voor werkgevers:


1. Investeer in gezelligheid

Bedrijfsuitjes, een teamdag, een gezamenlijk lunchmoment, … Het zijn kleine dingen, maar ze dragen wezenlijk bij tot de sfeer op het werk. Een goede relatie met collega’s komt bovendien de productiviteit van uw werknemers ten goede.


2. Geef vertrouwen

Laat werknemers in de mate van het mogelijke zelf hun planning bepalen en spreek concrete doelen af. Zo geeft u vertrouwen, wat uw werknemers dan weer motiveert. Bovendien kunt u dankzij moderne communicatie- en cloudtoepassingen het werk perfect op afstand opvolgen.

3. Toon interesse

Geef werknemers het gevoel dat ze gezien en gewaardeerd worden. Toon oprechte interesse, pols regelmatig of ze nog goed in hun vel zitten, vraag wat er goed loopt en wat beter kan, … Zo creëert u een open werksfeer.


4. Zorg voor krachtige elektronische apparatuur

Voorzie medewerkers met up-to-date devices, waarmee flexwerken en werken in de cloud zo soepel mogelijk verloopt. Ook dat verhoogt de efficiëntie en de productiviteit.


5. Geef complimentjes

Wist u dat een compliment van de baas meer motiveert dan een bonus? Zeg het dus wanneer iemand een mooie prestatie heeft neergezet en neem er de tijd voor. Vergeet natuurlijk niet om die complimenten zo nu en dan ook eens om te zetten in financiële waardering.


6. Investeer in IT

Investeer in software op maat van uw sector waar uw werknemers graag en vlot mee werken. Het komt de productiviteit van uw team ongetwijfeld ten goede.